Døjer du med at skære tænder?

Læs mere om årsager og behandling

Oplever du at have ømme kæber, vågner du med hovedpine om morgenen eller døjer du med ødelagte tænder? Så kan det være, at du lider af at skære tænder. 

Det er et udbredt problem, da ca. 50 % af voksne mennesker generes af at skære tænder på et eller andet tidspunkt i deres liv, og det anslås at 50.000 danskere skærer tænder i en sådan grad, at der er behov for behandling. Gør man ikke noget ved alvorlig tænderskæren, kan det nemlig skade dine tænder.  

Hvad er tænderskæren?

Tænderskæren betegnes også med det latinske ord bruksisme. Når man skærer tænder, presser man enten tænderne mod hinanden, hvilket giver spændinger i kæben, eller man bider sammen og bevæger sin underkæbe frem og tilbage. 

Ofte foregår det uden, at man bemærker det, mens man sover, men det kan også ske om dagen især hvis man er anspændt eller står i en stresset situation.

Hvorfor skærer man tænder?

Det er svært at vide sig sikker på, præcis hvorfor man skærer tænder. Der kan nemlig være mange årsager til problemet. De fleste der lider af bruksisme, skærer tænder om natten. Hvis du skærer tænder om dagen, kan det skyldes, at du har tillagt dig en dårlig vane eller plages af stress eller angst. 

Tager du bestemte former for medicin, heriblandt visset typer af medicin mod depression, kan det medføre, at du skærer tænder. Det kan også være et genetisk problem, da tænderskæren kan være arveligt.

Hvis du i en periode drikker meget kaffe, ryger meget eller indtager meget alkohol, kan det også påvirke din tendens til at skære tænder. Det er nemlig primært forhold i dit centralnervesystem, som forårsager tænderskæren – og centralnervesystemet påvirkes i høj grad af koffein, alkohol og nikotin.

Hvorfor skærer man tænder om natten?

Tænderskæren anses som værende en søvnforstyrrelse, som kan være alvorlig i varierende grad. Det kan være til gene for din partner, da der opstår knasende og skurende lyde, og det kan også betyde, at du selv har svært ved at sove. Hvorfor man skærer tænder om natten, hænger også meget sammen med dit centralnervesystem. 

Det kan altså både have at gøre med fysiske årsager, som dit indtag af kaffe, og af psykologiske årsager – som for eksempel stress. Da det kun er i visse faser af søvnen, at man skærer tænder, mener man også at bruksisme kan skyldes et søvnproblem. Sover du i forvejen dårligt om natten af den ene eller anden årsag, kan det derfor være dét der gør, at du kommer til at skære tænder i søvne.

Det kan også skyldes, at dér hvor tyggemusklerne mener at biddet bør være, ikke er dér hvor man faktisk bider sammen. Denne uoverensstemmelse kan føre til at tænderne kører netop fra det normale sammenbid til en yderposition, og derved skaber cirkelbevægelser, som lægger meget stort pres på tænderne.

Udfordringen ved at skære tænder om natten, er at man meget sjældent er bevidst om, at det sker. Det kan derfor komme som en overraskelse, hvis du er til tandlæge og får at vide, at du skærer tænder. Men der er en række symptomer, som man selv kan holde øje med og derved nemmere afhjælpe problemet med bruksisme.

Hvad er symptomerne på at man skærer tænder?

De fleste af symptomerne på, at man skærer tænder hænger sammen med de store tryk, som kommer af at skære tænder eller af tandpres. Om natten kan de ubehagelige lyde, som forårsages af tænderskæren, forstyrre din partners søvn og på den måde kan bruksisme opdages. Presset fører også til ødelagte tænder, hvilket du selv vil kunne opdage, hvis problemet med tænderskæren er meget alvorligt. 

Man kan da se slidte tyggeflader eller skærekanter på tænderne. Det er det tandlægen kigger på, når han eller hun skal diagnosticere dig med bruksisme. Kommer dine tænder ud i en meget yderlig position, når du skærer tænder, kan det desuden ske, at du bider i din kind. Også kindbidning kan opdages ved bidemærker.

Andre symptomer, sådan som meget anspændte og smertende kæber eller spændingshovedpine, kan også skyldes, at du skærer tænder. Disse symptomer kan dog forsages af andre forhold end tænderskæren, som gør at din søvnkvalitet er lav. Ikke desto mindre opstår der spændinger i ansigtet, og i særdeleshed i kæberne, når man skærer tænder, og derfor kan de ømme kæber og hovedpinen også sagtens hænge sammen med bruksisme.

skære tænder kæbespændinger

Hvordan kan tænderskæren behandles?

Det er ikke i alle tilfælde, at tænderskæren er så alvorligt, at der er behov for behandling. Ikke desto mindre kan nogle af symptomerne – for eksempel de høje, forstyrrende knaselyde – være generende uden, at det reelt skader dine tænder. Og derfor kan det være rart at formindske problemet alligevel.

Hvad kan du selv gøre?

Der er en række ting, du selv kan gøre, hvis du opdager, at du skærer tænder eller får det at vide hos tandlægen.

Da tænderskæren i så høj grad er bundet sammen med søvnen, kan det være effektivt at forsøge at sikre den gode nattesøvn. Det kan gøres ved at have faste sengetider, at sørge for at få nok søvn, dvs. 7-8 timer, og at sikre at dit sovemiljø er godt.

Sørg derfor for at have en god madras og at der ikke er hverken lyde og lys, som generer dig. Igen er alkohol, rygning og koffein også faktorer, som påvirker din søvn, så forsøg at begrænse indtaget af dette for et stop med at skære tænder.

Kan faktum at du skærer tænder forbindes med at du oplever stress eller angst i denne periode af dit liv, kan det være et sted at starte at lave afstressende øvelser eller opsøge hjælp på anden vis.

Behandling af tænderskæren med en bideskinne

En anden måde du næsten med sikkerhed kan løse problemet, kan være ved hjælp af en bideskinne. Mere end 80 % af de, som afprøver en bideskinne, oplever nemlig at de stopper med at skære tænder.

En bideskinne er en skinne fremstillet af medicinsk godkendt plast, som former sig efter dit eksakte tandsæt. Den placeres på overkæbetænderne mellem overmunden og undermunden, og den bruges om natten for at beskytte dine tænder fra slid når du skærer tænder.

Hvis du hos tandlægen diagnosticeres med tænderskæren, foreslår tandlægen i de fleste tilfælde at du bør benytte dig af en bideskinne. En tandlæge kan tilbyde dig en specialfremstillet skinne, som passer til dit tandsæt, men fordi den skal specialfremstilles er den ofte meget dyr. Det vil også kræve en række kostelige besøg hos tandlægen, før du får din bideskinne.

Heldigvis er det muligt at gå udenom tandlægen, hvis du ved, at du skærer tænder, og alligevel få en bideskinne, som ikke skal specialfremstilles til flere tusind kroner. Du kan nemlig bestille en bideskinne online, som former sig efter, hvordan dine tænder ser ud og er mange gange billigere. Derfor er det også økonomisk overkommeligt at udskifte din bideskinne ofte, hvis du føler behovet for det.

Prisforskel på en bideskinne fra tandlægen eller online

Årlig pris for specialfremstillet bideskinne fra tandlæge
1200 kr.
Årlig pris ved køb af 4 styks bideskinner online
247,5 kr.

Bideskinnen virker på den måde, at tænderne i underkæben frit kan skurre derhen hvor musklerne ønsker det, uden at tænderne bliver beskadigede. Dine tyggemuskler kan således slappe mere af og de øvrige symptomer fra at skære tænder – spændingshovedpine, ømme kæber, forstyrrende lyde – vil blive lindrede. 

En bideskinne kan også hjælpe, hvis du oplever problemer fra at have en smule skæve tænder eller et skævt bid. Man skal dog være 18 år for at bruge en bideskinne.

Trustpilot (4,0 ud af 5,0)
4/5

Hvor køber jeg en bideskinne?

Der findes mange forskellige bideskinner på markedet. Nogle kan bestilles online, andre kan købes på apoteket. Fælles for dem alle er, at de skal være medicinsk godkendte, før det er en god ide at investere i en bideskinne. Der er dog også andre ting, som kan være gode at holde øje med, før du køber.

Vær opmærksom på hvilket materiale bideskinnen er lavet af – det skal helst være af plast fri for allergener som for eksempel latex. Holdbarheden for produktet er også et vigtigt aspekt i forhold til økonomien. De fleste bideskinner kan holde i op til seks måneder. Da bideskinner skal udskiftes relativt tit kan det også være en klar, økonomisk fordel, hvis du kan opnå mængderabat, dér hvor du køber din bideskinne.

Da der er mange producenter på markedet og mange parametre at forholde sig til, når du skal købe en bideskinne, kan det være en fordel at læse en test af de forskellige muligheder. Det kan du gøre i denne bideskinne test lige her. Så sikrer du, at du får fat i den helt rigtige bideskinne, sparer penge på tandlægebesøg og vigtigst alt: slipper for at skære tænder.

Overblik over de 3 bideskinner i testen

Trustpilot bedømmelse
4/5

ANTIBITE Bideskinne -Testvinder (Score 4,0 ud af 5)

Antibite er den bedst anmeldte og mest populære bideskinne, som er tilgængelig for køb online. Med +10.000 tilfredse kunder over hele landet, er det i dag den førende onlineforhandler, hvilket deres 4-stjernede rating på Trustpilot bekræfter.

Priser fra 123,75,-

Trustpilot bedømmelse
3/5

Ekulf Nightguard Bideskinne
(Score 3,0 ud af 5)

Ekulf Nightguard er en tæt udfordrer til testvinderen. Denne bideskinne minder en del om Antibite, og er med god grund apotekernes klare favorit. Det er ligeledes en god testet bideskinne, som mange er tilfredse med. Dog er mængerabat ikke muligt. 

Priser fra 254,-

Trustpilot bedømmelse
2/5

Beconfident Dental Guard bideskinne (Score 2,0 ud af 5)

Beconfident Dental Guard tilbyder 3 forskellige typer af bideskinner. De har forskellige priser og er udviklet med forskellige formål. Disse produkter skiller sig markant ud fra de andre. Skinnerne er væsentligt dyrere og har samtidig en del utilfredse brugere. 

Priser fra 399,-